BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

My Little Prince

16 June 2011

16 / 06 / 2011, tarikh keramat!!!!

Satu kenangan yang buat mama x mgkn dpt lupakan sampai bila2.. Tarikh yg membuatkan diri mama jadi takut, trauma, hilang semangat mama untuk berdepan dgn keadaan hidup mcm biasa.. 


Mlm mcm biasa mama bersama dgn adik tidur kat ruang tamu depan sementara tggu papa balik dr keje.. Adik tidur awal mlm tu, mgkn sebb terlalu penat main.. Mama still menunggu papa sambil2 tgk tv.. Abg Afiq dah keluar awal td jumpa kwan2 dia.. Lebih kurang pkl 12 lebih papa sampai rumah.. Mcm biasa papa mkn nasi & sambil berbual2 dgn mama kat dapur.. 

Jam hampir 2am, kami tidur, tidur hanya di ruang tamu luar ( sebb adik memg x suka tidur dlm bilik ).. Lebih kurang pkl 3.30am mama terjaga.. hujan lebat sgt kt luar, badan dah rasa sejuk, mama bgn matikan suis kipas & suis streamyx.. Mata mama sempat menoleh hp papa yg msh di cas sebelah adik.. ( dlm hati pelik, nape adik boleh tidur kt hujung, sedgkan mula2 adik tidur kt tgh2, tapi adik memg tidur lasak pun ) mama x ambik "pot" sgt, mama sambung tidur..

5.30am papa kejut mama, " mama mane hp papa 2-2 yg papa cas mlm td ".. Mama terus teringat pg td terjaga ada hp papa.. maybe adik tertindan dgn badan dia.. mama cube alihkan adik yg tgh tidur lena lg.. msh x nampak hp papa.. papa capai tel rumah, cube call hp papa, dah off.. x dapat dihubungi..

Papa masuk dlm bilik, pouch bag papa dah hilg, papa jerit pd mama, " mama ada org masuk rumah kita ".. Ya Allah, ms tu dah berderau jantung mama.. Rasa mcm nak pitam.. Mama pergi ke dapur, masuk bilik blkg, confirm, langsir dh terselak, Pintu stor blkg dah terbukak.. Mama masuk bilik mama, Beg tangan mama dh hilg.. Dalam tu lgkp beg duit mama, camera digital, jam tangan.. Ya Allah, rasa mcm dh x berdaya nak berdiri.. ic, maykid, kad2 bank semo dlm tu.. 

Mama terpikir plak laptop, " mane laptop aku ", mama msuk bilik abg afiq, kejutkan abg afiq " abg ada org masuk rumah kita ".. abg bgn terkejut, alhamdulillah ms tu mama terpandang laptop kt tepi tilam abg.. mama terpikir plak notebook.. " abg mane notebook ucu? ".. abg kata kat luar.. Mama lari keluar, nampak ada atas cpu komputer lama.. alhamdulillah, 2-2 ada.. Mgkn pencuri tu x perasaan notebook yg ada kt tepi tu..

Papa msh ada kt store blkg, cume dpt jumpa lesen memandu dan kad2 bank papa yg ditinggalkan kt store.. Yang lain semua x nampak bayang.. Mama keluar ikut pintu depan, check mane nak tau ada ape2 yg dicampak kat luar jek brg2 yg dia x nak, hampeh x de ape2.. 

Mak cik nor rumah depan keluar bl dgr suara mama marah2.. Mama cerita kt dia rumah masuk org, tiba2 dia baru perasaan tingkap rumah dia dh ternganga satu.. mgkn pencuri tu nak masuk rumah mak cik nor jugk, tp x boleh.. Mata mama melilau toleh keadaan luar rumah.. Dah terperasan tingkap depan ruang tamu dh dibuka dr luar, maknanya dia dh tgk dulu dr luar kat mane kami tidur.. 

Papa ajak bersiap, pergi balai polis buat report.. Mama pergi dgn papa, mintk abg afiq tgkkan adik kt rumah.. Lebih kurang pkl 7am kami ke Balai Polis Majidee, selesai buat report papa antar mama ke tmpt keje mama untuk ambik cuti..

Masa mama ngan papa blm blk rumah, polis ada dtg ke rumah ambik gambar.. abg afiq yg tggu dan tunjukkan ape yg patut.. Lebih kurg pkl 11am, mama ngan papa balik rumah.. Keadaan kami memg dh lemah.. Mcm x percaya dgn ape yg terjadi.. Papa yg plg sedih, 2-2 hp papa hilang.. Jam tangan mama dan jam tangan papa turut lesap.. ( jam tangan papa tu kenangan hadiah hari lahir dr mama ms kami bertunang dulu ).. Semo hilang sekelip mata..

Tp mama bersyukur sebb kami sekeluarga selamat.. Plg mama ngerikan bile fikir2 semula bl teringat hp yg dia ambil tu btl2 kt sebelah adik.. Ya Allah, nasib baik kau lindungi nyawa kami sekeluarga.. Mgkn ada hikmah di sebalik ape yg terjadi ini.. Barang yg hilg kami anggap bukan rezeki kami, tp alhamdulillah nyawa kami sekeluarga selamat.. kami bersyukur...

Sebelah ptg papa bwk mama pergi buat ic kami ber2 dan maykid adik yg turut hilag.. adik papa hantar ke rumah tok mak.. Smentara waktu mama tigglkan adik kt rumah tok mak, biar adik tidur kt sane.. Biarlah mama rindu, asalkan adik slmt..

Ptg papa terpaksa settlekan keje.. Tggl mama sorg2 kt rumah.. Ntah kenapa mama berdepan dgn trauma yg amat sgt.. takut nak ke dapur, takut dlm rumah sendiri.. Nasib baik mlm ni ayah long dgn mak ani ada dtg ke rumah.. Pkl 9 mereka sampai, riuh sikit rumah.. x lame tu papa pun balik.. hari ni mama mintk papa blk awal, mama takut sgt kt rumah.. Adik x de, lg sunyi..

Lebh kurg pkl 11mlm, ayah long dh balik.. mlmnya mama ajak papa tidur dlm bilik.. 1 mlm x dpt lelapkan mata.. trauma yg amat sgt.. pntg terdgr sesuatu yg berbunyi, terus mata mama terjaga.. Rasa mcm dh x selamat plak.. Ntah sampai bl keadaan mama akan kembali pulih mcm biasa.. Walaupun dia x ape2kan kami, tp trauma mama msh terasa sampai hari ni..


2 comments:

Ummi Eisya&Amani said...

alahai sedihnya dgr.sabar ye nur..alhamdulillah,keluarga nur tak diapa-apakan..

mama naufal said...

terima kasih kak.. Nor pun bersyukur sgt dia x ape2kan kami sekeluarga..