BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

My Little Prince

29 May 2010

Adik basuh kete mama...

Anak mama dah boleh diharap,
boleh tlg membanyakkn lg keje mama..
hahhaha..
pg ni mama basuh kete mama yg pinky dan hmpir2 jadik 
kelabu asap tu..
ntah nape terajin tiba2.. hehe..
Adik sibuk sgt nk tlg, mama bg arh peluang kat adik untuk
menyempurnakan niat murni nye tu..
erm boleh tahan gayanye...


papa mesti bangga tgk anak bujgnye yg rajin ni..


Penat jugklah basuh kete ngan adik, sebb penat nk menjerit jek..
kalau x di tgk, mau dia basuh kete ngan berus sabut.. 
mau bercalar body kete tu wooo..


baru arh nmpk warna pink tu. hehe.. 
Dlm hati adik mesti berkata2, pemalas tul mama ni.. ahaksss..


p/s : tq anak mama, lain kali tlg mama lg yek..

Main badminton..

Semlm ptg mama ngan adik g main badminton..
G ngan mama zuly n family..
Along yg sewa kat dewan cine kg baru..
Erm dah lame gak mama x masuk dewan ni..
Adik mcm biasa arh, memg jakun ngan keadaan yg luar biasa mcm ni.. 
hehe..


berpeluh2 anak mama main badminton..
x dpt2 bola tu sentuh reket.. haha..


memg syok dpt jlnkn xtvt riadah mcm ni.. 
Erm pasni nk g lg arh.. ; )

Xtvt musim panas..

Salam semo.. 
Xtvt adik kat umah tok mak time cuaca panas terik..
Kesian, asyik tgk baby haikal mandi dlm tab, maka abg yg dah tua
bangka ni pun sibuk gak nk mandi mcm tu..
maka besen ni jelah yg sesuai untuk abg naufal mandi.. hehe..
kalau kat umah sendiri adelh kolam renang adik,
kat umah tok mak besen pun jdklah yek...
Tp syok gak tgk adik mandi mcm tu time musim2 panas ni..


dah besar rupanye anak mama ni..


kwn karib yg x lupe untuk diajak mandi bersama..

22 May 2010

Tips untuk mendapatkan bayi perempuan

1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi perempuan.

2.Bersama suami pada waktu subur isteri (antara hari kesebelas hingga hari kesembilan belas dr kiraan hari pertama datangnya haid) Kenapa dlm waktu subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so
sperma dia sentiasa banyak dan subur walhal isteri kebiasaannya bergantung pada mood. Hanya dalam waktu subur ni saja, hormon isteri lain macam sikit. That’s why susah nak dapat baby perempuan ni.. tapi majoriti pasangan baru berkahwin, potensi dapat anak perempuan tinggi.

3. Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan;
Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)

4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kiri (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu)

5. Berdoa.

Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):

1. Banyakkan makan sayur, sup dan asam serta beralkali
2. Banyakkan makan buah-buahan
3. Amalan minuman berkarbonat/gas (jgnlah selalu)

Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :

1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah maryam utk pembentukan minda bayi * lebihkan/kekerapan kepada surah Maryam

2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama “Maryam” atau “Siti Aisyah”

3. Berdoa selepas solat (biasalah kan….)

Fizikal ibu yg mengandungkan bayi perempuan – perutnya meleper atau membulat rata ke kiri dan kanan.

20 May 2010

Marrybrown...

Semlm dah boring tahap gaban sgt ngan adik,
so, mama mengambil keputusan bwk adik lepak kat marrybrown..
tu jelah fastfood yg terdekat sekali kat area sini...
Sebenarnye, ni 1st time mama mkn kat marrybrown.. hehe..
biasanye g kfc or mc'd jek..
Mcm biasa adik nye set, mesti yg ade mainan..





 

Adik nak g laut....

19hb xtvt g stulang laut.. wakkkakakkaka..
Adik sibuk sgt nak tgk laut, nak tgk laut..
Papa sibuk ngan keje, manelah sempat nak bwk jauh2..
Disebbkan rini papa blk awal sikit dr biasa..
untuk puaskan hati adik, mama ngan papa bwk g stulang je lah..


Mcm yg mama katakan, skrg adik susah nak ambik gambo..
 nilah hasilnye gambo2 curi yg x semenggah n ntah ape2 ntah..
Dpt gak mama mkn tahu bakar kat tepi laut tu, tp kuahnye kureng arh..

19 May 2010

Semlm ptg...

Semlm x de ape2 xtvt, just duk dlm umah jek, adik tgk tv n mama layan FB..
Ptg, papa blk keje lewat, sampai umah kul 6.30 ptg..
di sebbkn papa tgk muke adik dah terlalu kebosanan sebb x kuar ke mana2
satu hr suntuk, maka...
papa bwk adik g main kat playground.. itu jelah yg sempat 
papa n mama nak layan adik dlm ms 1/2 jam sebelum maghrib.. hehe..




16 May 2010

Naufal kena keracunan makanan..

Slm semo..
Mama nak cite psl mlm semlm.. Adik kena muntah2 teruk, dr kul 8 lebih sampai kul 12 x berenti2 muntah..
Kesian mama tgk adik, dah lembik sgt badannye, sampai dah x de tenaga..



Semlm ptg sebelum blk umah tok mak, papa belikan adik nasi ayam..
sebbnye dr pg sampai ke ptg adik x mkn2 nasi..
Bl dah kul 8 baru adik ngadu ngan tok mak yg adik lapo..
Tok mak suapkan adik mkn nasi ayam yg papa belikn tu..

Habis mkn adik minum susu.. Start adik minum susu tu lah adik muntah x henti2..
Sedih mama tgk adik.. Sampaikn adik nak tido pun x boleh..
br nak tido, adik termuntah lg..
sampai dah x de ape2 yg adik nak kuarkn dr perut dia..
kul 12 papa blk dr keje, papa cadangkn bwk adik ke klinik 24 jam..
Mase dlm kete adik still lg muntah, x sampai hati tul mama tgk adik..

Puas papa round, x de klinik 24 jam.. Last2 papa suggestkn bwk adik ke HSA..
Masuk bahagian kecemasan..
Doktor cek perut adik, sah memg adik kena keracunan..
Doktor bg ubat dan doktor cdgkn supaya beri adik mkn sedikit2 dulu..
sebb perut adik msh x leh terima makanan berat..
Dan doktor pesan, kalau esok (rini) msh muntah, bwk semula ke sepital..

Blk sepital terus nak tido ngan tok mak & atok..
x nak tido ngan mama & papa lgsg..
Alhamdulillah, pg ni adik bgn awal..
Subuh2 dah bgn..
Adik dah bertambah sihat.. dah boleh berbual ngan atok..
Kejut atok ngan tok mak dia sembhyg subuh..
Lega sikit hati mama..
Harap2 x kan berulang lg perkara semlm..

Balik umah tok mak JB..

Rini mama ngan adik blk jb..
Nak tenangkn fikiran, relax2.. huhu.. ( mcm best jek bunyi)
Lepas haikal blk kota, sblh ptg pulak kitaorg bertolak blk JB..
Adik dah windu ngan tok mak dia..



p/s: Adik ni skrg susah sgt nak di ajak bergambar..

Haikal balik kota berupa seperti HAGEMARU

Salam semo..
Rini Baby Haikal dah balik kg dia kat kota..
Mama Zuly ngan family yg antar baby Haikal dan Ibu balik.
Tok mak pun ikut sekali..
Sebelum nak bertolak balik, mama pun ikut arh petua org tua2..
baby kan wangi, jadik byk benda yg suke.. 
so, kitaorg kena comotkan muke dia,
supaya x de benda yg ikut..
idea dtg, dan inilah hasilnye..
ahaksss..


Mama memg suke bermekap..
bl diberi peluang makeupkn anak sedara lg lah berbesar hati..
dan hasilnye, kening haikal dah ala2 HAGEMARU arh plak..
hahahhahaa..
Sowi ye syg, walauapapun, haikal tetap comel di mata ucu.. hehe..

14 May 2010

Naufal jg adik....

Xtvt rini,
erm naufal jg adik.. huhu..
semangat nak jg baby haikal.. 
semo brg mandi untuk baby dia yg ambik..
dah mcm "abg nam" plak.. hehe..

 haikal 1st day..


Ada ciri-ciri nak jd seorg abg x??

Sayang adik ke??

Naufal, Faris, haikal...

13 May 2010

Cucu ke 11..

Mama nak update tntg kedatangan org baru dlm family mama.. 
My SIL yg terboyot2 dan suke berjalan sane sini tu dah selamat 
melahirkan baby boy pd hari ahad mlm yg lepas.. 
Sekaligus meletakkan takhta baby tu sebagai 
cucu tok mak dan tok ayah yg ke 11.. hehe.. 


Nama baby : Muhammad Haikal Bin Mohd Yusri
T/Lahir baby : 9 Mei 2010 (erm sempena hari ibu)
T/Lahir : Hospital Daerah Batu Pahat
Berat : 3.2kg



atuk, nenek mati serentak..

Erm, atuk nenek sape yg mati mama???
Meh sini mama jawab..
Atuk nenek yg mama bela kat office selama ni
telah hancur dimusnahkan oleh adik.. 
waaaaaaaaaaaaaaa.......................................
Sampai hati adik, 
sekian lame mama bela atuk nenek ni, 
adik hancurkan sekelip mata jek..
Ptg td mama cr nape atuk nenek ni x de kat atas tv..
Cr punye cr, rupanye dah terperosok dlm 
tong sampah dgn keadaan yg sadis sekali..
Mama pun kutip, tp syg dah x berupa..


p/s: adik x mengaku bersalah.. dia hanya jawab "ntah adik x tau".. oh anakku... ku tahu kau lebih berharga dr benda alah tu..

Birth olok-olok lg..

Hari2 adik sebut benda yg same, nak mamam kek, nak mamam kek.. x pernah jemu.. memg anak mama betul, same2 suke mkn kek.. hehe.. Semlm mama layan gak adik, beli kek kat Venus Cake House.. 



Erm kek kat sini sedappp... Kalau mama boring2, mama ajak adik lepak and mkn kat sini jek... Tp disebbkn mlm td adik tido, so mama belikan untuk adik jek kek yg stgah kilo.. Nasib adik x byk bunyi nak yg ade spiderman, kalau x mane mama nak cr.. kek camtu biasanye kena tempah kalau kat area2 sini...

Pg td, berlgsg arh acara pemotongan kek oleh manja mama yg tersgt ngada2 ni.. Psg lilin, "mama cepat nyanyi lagu birthday to you" mak ai, siap nak suh nyanyi.. Layannnn... Mama pun nyanyiknlah lagu tu dgn terpaksa relanye.. haha.. anak.. anak.. mcm2  hal.. ni br sorg.. :-(


Tp yg mama seronoknye, anak mama ni memg akan mkn kek tu dgn sungguh2.. sebb memg dia minat.. jadik x lah rase membazir sgt..


Tasik Y...

N3 yg dah lame pun.. x update2 sebb kemalasan yg x sudah.. erm apelah nak jadik ek.. Hari senin lepas, papa ambik cuti, saje nak relax2 layan adik.. ptgnye adik ajak papa jln2 g main buai.. Kalau dah sebut jek main buai, dlm kepala papa memg x de lain, Tasik Y ler tmptnye.. layanzz foto2 adik kat sane...


P/s: Mama suke tgk adik happy selalu... Mama syg adik...

12 May 2010

...DouBle BirThDay GiveAway by LieSsa...

Salam semo n slmt pg..
Erm dah lame mama nak join giveaway dr Puan Niessa ni.. tp asyik lupe jek, dgn broadband yg kejap pantas kejap slow kat sini.. erm hampeh..


Giveaway ni bersempena ngan genapnye sebulan blog Puan Niessa dan genap jugalh umurnye 28 tahun pd 31 may ini.. untuk keterangan lanjut mengenai Giveaway ni bolehlah click SINI.. Ahakss.. Jom ramai2 join, hadiah menarik dr tajaan MyCollection2U...

07 May 2010

Selamat Hari Ibu...


Ucapan Selamat Hari Ibu teristimewa buat ibu tersayang dan semua Ibu2 di seluruh dunia.... ; D

05 May 2010

...Tag Lesen Memandu...

Salam semo, n slmt pg.. 
Rini mama nak jwb tag dr Puan Niessa yg comel, ciut, miut ( ditujukan buat afiq sebenarnye) hehehe.. Tag lesen memandu.. oh tidak, tag yg agak merbahayakn untuk dijawab..

 .

Apakah anda mempunyai lesen memandu?

Pengakuan berani mati dariku TIDAK.. hehe..

Bilakah anda mengambil lesen memandu?

Pernah ambik mase tahun 2005, byr rm300, pastu gagal ujian computer, terus x mo ambik lg.. duit pun burn gtu jek..

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?

2004 sampai skrg..

Pengalaman pahit ketika memandu?

Buat ms ni alhamdulillah, x de yg pahit..

Pengalaman manis?

manis?? erm biasa2 jek.. sebb blm pernah dpt msk drift lg.. hahhaa.. ( lesen x dok, nk msk drift, berangan arh ko nor)..

3 tabiat memandu?

1) ms tu ngah drive, ms tu baru nak cr hp.. takut2 terlupa bwk.. hehe..
2) nak parking mesti kena parking reves, kalau masuk dr depan x reti.. hahhaha..
3) suke berangan sambil memandu.. teruknye..


Pantang bila memandu?

Tgh nak cepat, kete depan bwk cam ngah cr umah sewa.. hahaha..

Kwn2 yg di TAG..

2) mummy ayu ( mummyayu.blogspot.com)
3) Alynnz ( alynnluvdanishamza.blogspot.com)
4) Mama Zakwan ( zakwan-afif-najmi.blogspot.com )

04 May 2010

Apa salahku????

Selamat pagi.. 
X tau di mana aku nak mulakan dan bagaimana aku nak akhirkan perjalanan hidup ni yg mkn berliku untuk aku tempuh.. Adakala aku sendiri x mampu untuk berdiri di atas kakiku sendiri, x mampu untuk berdepan dgn segalanya.. Terima kasih mak, terima kasih akak sebb sentiasa berada di sampingku untuk memberi sokongan.. 



Aku redha di atas segala yg telah ku terima dan bakal ku terima, cume satu yg ku pinta, jgn hanya letakkan segala kesalahan ke atas diriku.. kenapa aku yg dihukum??? Aku punye perasaan inginkan kebahagiaan seperti org lain, salah ke aku??? aku punye perasaan inginkan ketenangan seperti org lain, salah ke aku??? aku punye perasaan inginkan kehidupan seperti org lain, salah ke aku??? 



Aku cube untuk kuatkn jasadku untuk terus berdiri demi NAUFAL.. tp kenapa dia yg menjadi mangsa?? dia terlalu kecil untuk memahami segala ini, terlalu kecil untuk berdepan dgn semo ini, terlalu kecil untuk diperlakukan begini..

Ya Allah, berikan aku kekuatan, berikan aku jawapan, berikan aku jalan yg terbaik untuk segala kekusutan.. jernihkan hati mereka dan lembutkan hati mereka untuk menerima segala ujianmu.. Bg ku peluang untuk perbetulkan segala kesilapan.. InsyaAllah, aku pasti kebahagian akan tiba untukku... Aminnn...  : (

03 May 2010

Happy Birthday Bonda...

Hari ni, 04-05-2010 hari lahir bonda ku yg ke 63 tahun.. Selamat hari lahir mak, semoga panjang umur, dimurahkan rezeki mak, dan berbahagia bersama kami semo anak2 dan cucu2 mak.. Terima kasih di atas kasih sayang yg mak berikan pada kami selama ni yg x terbalas oleh ape2 pun dr kami semo..


Mama dah balik...

Salam semo.. Erm lame tul mama cuti, rase cam mls nak naik keje semula.. penyakit "M" melanda dgn begitu hebat sekali.. relax.. relax.. jgn layankan sgt... buat x tau jek k.. 
Cuti kali ni mama ngan adik jln2 g KL.. g ngan kwn2 mama.. satu gambo pun mama x snap kali ni.. dgn kedaan adik yg x nak lgsg bg peluang untuk mama tenangkn jiwa.. hehehe.. tensen.. tensen..
oklah, x de benda nak cite.. perjalanan memg menyeronokkn sebb bersama ngan manja mama..