BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

My Little Prince

12 July 2010

zoo jb.. best ke.. hehe..

~10 Julai 2010~
Salam semo..
n3 kali ni, mama nk cite psl kami jejalan ke zoo jb..
sebenarnye mama ngan papa x tau nk bwk adik ke mana..
dah lah plan papa nk bwk adik n mama ke pulau sibu x jadik..
sebbnye adik msh dlm keadaan x sihat..
x berani plak nk bwk adik jln jejauh sgt..
jadik ape2 hal nnt, jenuh mama ngan papa kena "tiaw" ngan family.. hehe..

teringin nk g tmn kura2 yg ummi eisya g tu,
tp papa plak x sempat sebb kejarkn mase, nk keje.. ermm..

Disebbkn adik ni minat sgt ngan binatang..
so nilah tmpt yg sesuai untuk bwk adik..
tp adik masih lg dlm mood yg kurg sihat..

sampai sane, kami memg langkah kanan, hehe..
yg jg tiket kat zoo tu member lame mama rupanye.. ( untie masmarina)
kwn tmpt keje lame mama dulu..
dgn bermurah hati, untie mas telah membelanja kami untuk tiket masuk..
keke.. tq bebanyak yek untie mas.. lain kali belanja lg.. ( ntah bl arh papa nk bwk lg, berangan sudah)

oklah layan pice yg kurg senonoh dr adik yg x reti diam..













09 July 2010

adik demam semula..

Rini hari ke 3 mama ngan adik kt jb..
tok ayah msh lg di rawat di wad 8 sepital bp..
pg ni mama dah mule perasan yg suhu badan adik naik..
ubat demam mama lupe nk bwk..
mama just jelumkn kepala adik ngan kain basah jek..

tiba ke tgahari, panas adik mkn meningkat..
mama call papa, papa  tgh sibuk keje.. papa usaha cube blk awal..
mama tgk adik dah mkn lepak.. mama cube kejut adik, tp adik senyap jek..
hati mama dah x sedap sgt..
lastly, mama terpaksa drive sendiri and bwk adik ke HSA..
sampai kecemasan mama mintk tlg ngan pembantu kat situ..
diaorg terus check suhu badan adik.. result : 39.8..
terlalu panas badan adik..
patutlah adik sampai menggigil2 kat dlm kete td..

adik di bawa masuk ke dalam..
1st nurse terpaksa masukkn 2 biji ubat bontot untuk kurgkan panas adik..
pastu mama mandikn adik dlm toilet untuk elakkn dr kena sawan..
then terpaksa d x-ray sekali lg sebb doktor nk tau samaada kuman dlm badan adik
msh ade atau dah bersih..
keputusan x-ray ok, but keputusan darah yg menunjukkan msh ade sikit kuman dlm darah adik..
doktor bg ubat antibiotik untuk adik mkn kat umah ikut ms..
ptg ni mama tgk suhu adik dah stabil semula..
pas mkn ubat, adik terus tido..

tok ayah sakit..

7 hb Julai 2010,
Kami still lg kat kg jb, umah tok mak..
mlm ni mama dikejutkan dgn satu berita lg..
tok ayah di kejarkn ke klinik kerana sesak nafas n tekanan darah terlalu tggi..
mule2 mama ingtkan biasa jek..
hampir 1 jam, doktor masukkn ubat dan oksigen pd tok ayah,
tp still lg same x de perubahan..

dlm kul 8 lebih, tok ayah terpaksa dikejarkn ke hospital menaiki ambulance..
tok mak, umi and ayah cik yg temnkn tok ayah dlm ambulance..
mama kat sini jgn cerita arh..
dah menangis mcm nk pengsan sambil bersiap..
mama blk dgn papa jek.. adik tggl ngan tok mak..
kitaorg masuk highway, kuar air hitam, terus ke sepital bp..

sepnjg perjalanan ke sepital tu, mcm2 doa yg mama bace..
mudah2an tok ayah x ape2..
papa bwk kete pun laju gile.. takut mama pun dah hilg ms tu..
padahal mama plg marah kalau papa bwk laju2 sgt sebelum2 ni..

pukul 10 lebih mama ngan papa sampai ke sepital bp..
terus hala ke kecemasan.. semo ade tgh tggu tok ayah..
tp x leh masuk tgk. kitaorg tggu kat luar jek sambil2 berdoa..
umi ckp, mase dlm ambulance tok ayah muntah..
aduss mkn berdebar2 hati mama ms tu..

stgh jam pastu, baru ayah long satu family sampai dr jb gak..
x lame tu, nurse pggl kami, bgtau perkembagan tok ayah..
tok ayah terpaksa diletakkn ke wad sementara, wad pemerhatian..
kami boleh tgk tok ayah kat situ..
alhamdulillah, tok ayah dah boleh berckp semula..

kami tggu di sepital sampai pkl 3 pg..
ayah cik dah bwk blk tok mak dulu..
sebb tok mak demam, x sihat.. takut plak ape2 terjadik kat tok mak plak nnt..
setelah mendapat keputusan darah ngan x-ray,
tok ayah terpaksa dimasukkn ke wad untuk rawatan lanjut..

keadaan tok ayah msh lg same..  msh x larat lg..
pkl 3 lebih kami berangkat pulang..
mlm ni ayah long yg jg tok ayah kat wad..
mudah2an keadaan tok ayah kembali stabil..
Amin...

balik kg jb..

lepas adik kuar sepital, mama bwk adik balik umah tok mak jb..
hari rabu pg kami bertolak ke sana..
saje bwk adik relax2 kat sane..
sekurg2nye adik dekat ngan papa..
x lah mama risau sgt kalau ade ape2 hal..

dah x mo duk dlm ni..

erm 3 hari 2 mlm kat dlm sepital tu..
ish x best lgsg..
walaupun ade tv, tetap x best..
sebbnye x leh nk tgk ape2 pun..
lepas sorg2 baby2 yg mengaruk kat dlm tu..
kesian mama tgk..

bile tgk kanak2 yg sakit tu,
rase sayu sgt hati ni..
berat mata memandang,
berat lg bahu yg memikul..
mcm2 jenis sakit ade..
sedih sgt2..

mama doakan mudah2an pasni adik kembali sihat seperti biasa..
mama sygkan adik..
mama x nak tgk adik sakit..
biar mama yg sakit x pe..
tp jgn anak mama..
pasni balik kena teruskn mkn antibiotik yg doktor bg k..
syggggggg adik...






hari terakhir kat wad..

rini hari terakhir adik kat wad..
start mlm td, adik dah mule minum n makan..
walaupun sikit, tp sekurg2nye adik nak..
alhamdulillah..
lega hati mama n papa..






ni muke budak yg dah tahap bosan yg amat sgt.. kekeke..


check tekanan darah untuk kali terakhir..


dah boring sgt, kuar jek kat tmn..


xtvt mengeluarkan peluh..


papa ngah layan adik, sebb adik dah boring sgt.. asyik mengaruk nk blk jek..


sebelum blk ptgnye, adik ngan papa sempat lg tido.. lepak sgt gaknye.. hehe..

07 July 2010

hari ke2 di dalam wad..

Untuk hari yg ke 2 ni adik dah beransur pulih...
suhu badan dah semakin stabil..
cume masalahnye, adik msh lg x mo mkn dan minum..
susu pun adik kurg minum..

pkl 1 ptg, suntikan di kaki adik tertanggal..
kaki adik bengkak..
doktor terpaksa gantikan ke urat tangan..

pkl 5 ptg, papa sampai..
mlm ke 2 ni papa yg nk jg adik kat wad..
mama balik, sebb dah lepak sgt..
badan mama plak yg rase mcm nk demam..

mlm ke 2 ni, adik dah x mengamuk..
tido pun dah boleh lena mcm biasa..
pkl 9 mlm air dah di buka dr tangan adik..

mlm ni papa ckp adik dah ade selera mkn..
minum pun dah ok jugak, walaupun x byk mcm selalu..
lega hati mama mendengarnye..
pkl 9 mlm mama dah tertido kat umah tok mak
sebb terlalu lepak badan ni..









Naufal dimasukkan ke wad kanak2 sepital bp..

Salam semo,
3 Julai 2010, naufal dimasukkn ke wad kanak2 sepital bp,
kerana demam panas berpanjangan..
Pg 3 julai, mama bwk adik ke klinik kesihatan..
ni adalah kali yg ke 4 dlm ms 2 mggu mama bwk adik ke klinik kerana demam..
lastly, doktor sarankn untk bawa adik ke sepital..
adik dikejarkn ke sepital bp dgn ambulance kerana suhu badan adik meningkat..

sampai sepital, adik dimasukkn ke wad kecemasan..
adik terpaksa di x-ray dan diambil darah untuk pemeriksaan lgkp..
doktor arahkan adik dimasukkn ke wad kerana laporan x-ray
menunjukkan terdapat kuman di dalam paru2 adik..
patutlh demam adik asyik on off jek dlm 2 mggu ni..

pukul 4.30 ptg, adik dimasukkn ke wad..
sebelum masuk wad, nurse ambik timbng berat adik..
terkejut mama, berat adik turun 2kg iaitu 15kg, sedgkn bulan lepas
mama bwk adik checkup berat adik 17kg..
selama 2 mggu ni memg adik kurang ade selera mkn..
sebb bl mkn jek adik akan muntah semula..
sdihnye mama tgk adik.. badan adik dah mkn kecut..

Pkl 5ptg keputusan darah adik dah dpt..
result menunjukkn darah adik juga terdapat sedikit kuman..
erm sedihnye mama dgr..
yg buat mama sedih sgt2 bl tgk tgn anak mama dicucuk untuk masukkn air..
4 kali tgn adik kena cucuk, tp still x dpt cr urat yg betul..
lastly, doktor terpaksa gunakan urat di kaki adik..


sedihnye tgk anak mama...


malam pertama, mama jg adik di sepital..
pukul 9 mlm doktor bukak air di kaki adik,
tp suhu badan adik menigkt semula pd pukul 11 mlm..
pkl 12 mlm air terpaksa di masukkn semula..








mlm pertama ni adik asyik mengaruk jek nk blk..
batuk, selsema adik mkn teruk.. untuk mlm pertama ni
2 suntikan antibiotik ke dalam badan adik..


nilah antara kwn2 adik yg setia menemani adik walaupun di dalam wad..
hehehe..





Majlis potong jambul baby haikal

2 Julai 2010,
tok mak buat majlis bacaan yasin n potong jambul baby haikal..
acara dimulakan selepas maghrib..
mama x ambik pice lgsg untuk majlis ni,
sebb naufal demam panas hari tu..
tp mama still stay kat umah tok mak..
x dpt nk tlg ape2 pun..
ngadap adik jek..
papa jek yg wakilkan rewang.. hehe..
nasib papa ade, menyelamatkn keadaan..
Anyway, majlis berlgsg dgn sempurna,
dan alhamdulillah semuanye selesai..


p/s : bile mama dpt pice dr kamera anak2 sedara, mama upload untuk n3 ni k..

Happy Birthday Siti Rubiah

Salam semo,
Lame sgt2 ni mama x update..
k lah, mama mulekan satu persatu k..
untuk n3 ni mama nk cite psl birth  my SIL, cik ct ( ibu kepada baby haikal)
jatuh pada 1 Julai 2010 yg lepas..

Selamat Hari Lahir ke 30 thn Cik Ct,
Moga dipanjangkn umur dan dimurahkn rezeki..


~ 1 July 2010 ~