BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

My Little Prince

20 December 2011

Cara meneran semasa bersalin

1. angkat kepala dagu cecah dada.


2. mata pandang perut

3. tangan pegang keting (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)

4. masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan
membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat

5. masa teran tu jangan sesekali angkat punggung.kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina

6. baca bismilah, selawat atau ape ajer yang terlintas tu dan teran kuat2 Ps; teran hanya bila disuruh teran (kalau di hospital, alat CTG akan diletakkan pada perut untuk measure contraction uterus, kalau ada contraction/rasa sakit baru teran, bukan main teran jer.. )

7. tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan (pernah sya lihat masa tgk tu ada sorang suami nie setia menemani isteri dia bersalin, sambil bisik-bisik kat isteri dia bagi semangat) 

0 comments: